October 22, 2021: Daily Current Affairs Quiz for Bank Exams

Daily Current Affairs Quiz : October 22, 2021
  1. The Police Commemoration Day is observed on which of these days?

(a) 21 October
(b) 15 October
(c) 23 October
(d) 05 October
(e) 16 October

Ans (a)
Sol. In India, Police Commemoration Day is observed on October 21 every year.

2. Who has been appointed as the ambassador of the Russian Film Festival in India?
(a) Alam Lucky Ali
(b) Amitabh Bachchan
(c) Imtiaz Ali
(d) Amir Khan
(e) Sarfaraz

Ans.(c)
Sol. Director-producer Imtiaz Ali has been roped in as the ambassador of the Russian Film Festival in India. As part of the festival, ten notable Russian films of various genres are being premiered for Indian audiences on Disney+ Hotstar from October 16 to November 27.

3. Kung Fu Nuns has won the Martial Arts Education Prize 2021. The award has been launched by which entity?
(a) UNICEF
(b) Greenpeace
(c) International Red Cross and Red Crescent Movement
(d) WHO
(e) UNESCO

Ans (e)
Sol. The well-known Kung Fu Nuns of the Drukpa order of Buddhism has won the inaugural UNESCO’s Martial Arts Education Prize 2021, for their brave and heroic acts of service and championing of gender equality across the Himalayas.

4. NABSanrakshan is a wholly-owned subsidiary of which organisation?
(a) SEBI
(b) RBI
(c) SBI
(d) SIDBI
(e) NABARD

Ans (e)
Sol. The fund has been launched under the trusteeship of NABSanrakshan Trustee Pvt Ltd, a wholly-owned subsidiary of NABARD.

5.  PM Modi recently inaugurated the Kushinagar International Airport in which state?
(a) Bihar
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

Ans (b)
Sol. Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Kushinagar International Airport in Uttar Pradesh on October 20, 2021.

6. Bandula Warnapura passed away recently. He is associated with which of the following sports?
(a) Football
(b) Hockey
(c) Badminton
(d) Polo
(e) Cricket

Ans (e)
Sol. Sri Lanka’s first-ever Test captain Bandula Warnapura passed away, following a brief illness. He was 68.

7. Which player has won the 2021 BNP Paribas Open tennis tournament in a men’s single event?
(a) Filip Polasek
(b) Andrey Rublev
(c) Nikoloz Basilashvili
(d) Cameron Norrie
(e) John Peers

Ans. (d)
Sol. Cameron Norrie has won the 2021 BNP Paribas Open tennis tournament in a men’s single event.

8. The International Conference and Exhibition on Digital technologies “Future Tech 2021? has been organized by which body?

(a) CII
(b) FICCI
(c) NPCI
(d) NASSCOM
(e) NITI

Ans (c)
Sol. The Confederation of Indian Industry (CII) has organized an International Conference and Exhibition on Digital technologies, “Future Tech 2021- a Journey of digital transformation to technology adoption and acceleration”.

9. Which company has launched the NTS platform for tokenization of cards?
(a) RBI
(b) Google Pay
(c) State Bank of India
(d) SEBI
(e) NPCI

Ans (e)
Sol. The National Payments Corporation of India (NPCI) has launched the NPCI Tokenization system (NTS) to further enhance the safety of customers and provide a seamless shopping experience to consumers. The NPCI Tokenization System (NTS) will support the tokenization of RuPay cards, to provide an alternate for storing card details with merchants.

10. James Pattinson has announced his retirement from international cricket. He is a faster bowler belongs to which of the following cricket team?
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) South Africa
(d) West Indies
(e) England

Ans (a)
Sol. James Pattinson, the Australian fast bowler, has announced his retirement from international cricket ahead of the Ashes that begins in December.

11. “The Stars in My Sky” book has been written by ________.
(a) Dia Mirza
(b) Vidya Balan
(c) Shabana Azmi
(d) Divya Dutta
(e) Lata Dutta

Ans (d)
Sol. National Award-winning actress Divya Dutta has come up with her second book titled, “The Stars in My Sky: Those Who Brightened My Film Journey”.

12. Which country has declared a 60-day state of emergency due to the rise in violent drug crimes?
(a) Peru
(b) Ecuador
(c) Spain
(d) El Salvador
(e) Italy

Ans (b)
Sol. Ecuador’s President Guillermo Lasso has declared a 60-day state of emergency in the South American country on October 18, 2021, due to the rise in violent drug crimes.

13.  What is the rank of India in the Global Food Security (GFS) Index 2021?
(a) 71
(b) 82
(c) 55
(d) 64
(e) None of these

Ans (a)
Sol. India has achieved the 71st position in the Global Food Security (GFS) Index 2021 from among a list of 113 countries. The GFS Index is designed and constructed by London-based Economist Impact and is sponsored by Corteva Agriscience.

14. Which countries have recently decided to launch a quadrilateral economic forum?
(a) UAE, U.S, India, Israel
(b) UAE, U.S, India, UK
(c) UAE, U.S, India, Russia
(d) UAE, U.S, India, Japan
(e) UAE, U.S, India, China

Ans (a)
Sol. India, Israel, United Arab Emirates, and the United States have decided to launch a new quadrilateral economic forum.

15. Who has been appointed as the new Chairman of the Association of Mutual Funds in India?
(a) Nilesh Shah
(b) A Balasubramanian
(c) Saurabh Nanavati
(d) Ashutosh Bishnoi
(e) Ronit Sharma

Ans (b)
Sol. A Balasubramanian has been elected as the new Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI).

Leave a Comment